Wskazówki dotyczące planowania menu sezonowego i okolicznościowego
Wraz ze zmianą pór roku zmienia się także nasza potrzeba sięgania po określone rodzaje żywności. Planując menu sezonowe lub eventowe, ważne jest, aby wziąć pod uwagę smaki i składniki, na które jest sezon. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci zaplanować idealne menu:
1. Weź pod uwagę porę roku
Planując menu sezonowe, należy wziąć pod uwagę porę roku. Na przykład jesienią możesz włączyć do swojego menu dania zawierające dynię, dynię i jabłka. Zimą możesz włączyć do diety pożywne gulasze, pieczenie i zupy. Wiosną możesz chcieć zaproponować dania podkreślające świeże warzywa, szparagi i truskawki. Latem możesz skupić się na lekkich i orzeźwiających daniach zawierających świeże owoce i warzywa.
2. Wybierz składniki, na które jest sezon
Oprócz uwzględnienia pory roku ważne jest również, aby wybierać składniki, na które jest sezon. Dzięki temu nie tylko Twoje potrawy będą smakować najlepiej, ale także pomogą Ci zaoszczędzić pieniądze. Na przykład, jeśli planujesz jesienne menu, możesz uwzględnić dania zawierające dynię piżmową, słodkie ziemniaki i brukselkę. Jeśli planujesz zimowe menu, możesz uwzględnić dania zawierające warzywa korzeniowe, takie jak marchew, pasternak i rzepa.
3. Włącz świąteczne smaki
Planując menu wydarzenia, ważne jest, aby uwzględnić świąteczne smaki pasujące do okazji. Na przykład, jeśli planujesz kolację z okazji Święta Dziękczynienia, możesz uwzględnić dania o tradycyjnych smakach, takich jak szałwia, tymianek i żurawina. Jeśli planujesz świąteczny obiad, możesz uwzględnić w nim dania o smakach takich jak cynamon, gałka muszkatołowa i imbir. A jeśli planujesz grilla z okazji czwartego lipca, możesz uwzględnić dania o takich smakach, jak sos barbecue, ostry sos i musztarda.