Jak blanszować
Teraz, gdy znasz już zalety blanszowania, przejdźmy przez kolejne etapy blanszowania. Proces jest prosty, a gdy już go opanujesz, będziesz mógł z łatwością blanszować wszystko.
Krok 1: Przygotuj sprzęt
Zanim zaczniesz blanszować, upewnij się, że masz cały niezbędny sprzęt. Będziesz potrzebował dużego garnka z wrzącą wodą, miski z lodowatą wodą, łyżki cedzakowej lub skimmera i durszlaka.
Krok 2: Przygotuj jedzenie
Przygotuj jedzenie, dokładnie je myjąc i odcinając niepotrzebne części. Jeśli blanszujesz warzywa, pokrój je na małe kawałki lub zostaw w całości, jeśli są małe. Jeśli blanszujesz owoce lub orzechy, możesz zostawić je w całości.
Krok 3: Zblanszuj jedzenie
Doprowadź duży garnek wody do wrzenia. Dodaj żywność do wrzącej wody i gotuj przez krótki czas, zwykle od 30 sekund do 2 minut, w zależności od rodzaju żywności. Za pomocą łyżki cedzakowej lub skimmera wyjmij potrawę z wrzącej wody i natychmiast zanurz ją w misce z lodowatą wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
Krok 4: Odcedź jedzenie
Po zblanszowaniu i ostygnięciu żywność wyjmij ją z lodowatej wody łyżką cedzakową lub skimmerem i umieść na durszlaku, aby odciekła. Strząśnij nadmiar wody i osusz żywność czystym ręcznikiem.